TikTok

Is TikTok geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

TikTok is een zéér populaire app onder jongeren. Met deze app is het mogelijk om korte video’s op te nemen, waarin de jongeren playbacken of dansmoves verrichten. Deze korte video’s kunnen vervolgens met vrienden gedeeld worden en kunnen geliked worden door andere personen.

In de afgelopen jaren heeft TikTok enkele veranderingen doorgevoerd. Zo is onder andere musical.ly opgenomen in de huidige versie van TikTok. Musical.ly was in feite datgene wat TikTok nu is; een app waarmee kinderen een filmpje van maximaal 15 seconden kunnen maken waarin ze playbacken of dansen. In 2018 zijn beide apps echter samengevoegd, doordat de Chinese eigenaar van TikTok de app musical.ly overgekocht heeft.

De app werkt erg simpel. Als je eenmaal een account aangemaakt hebt, kan je een fragment uit de muziekbibliotheek openen. Vervolgens film je jezelf, terwijl de muziek afspeelt. Je kan daarbij playbacken, dansen of overige moves uitvoeren. Vervolgens kan je het filmpje nog bewerken met filters. Het doel is uiteindelijk om een zo origineel en leuk mogelijk filmpje te maken.

TikTok is on Nederland in korte tijd razend populair geworden, vooral de de typische ‘TikTok-dansjes’. Ruim een miljoen Nederlanders hebben een account, van wie verreweg het grootste deel tussen de 6 en 18 jaar is.

Specificaties app

  • Platforms: iOS, Android, Microsoft
  • Categorie: amusement, sociaal netwerk
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 12+
  • Beoordeling content: ouderlijk toezicht
  • Advertenties: ja
  • In-app aankopen: € 1,09 tot € 114,99

Pluspunten

Momenteel worden dagelijks ruim 10 miljoen clips op TikTok gemaakt. Dit geeft de populariteit van de app duidelijk aan. De app wordt, voornamelijk door tieners, als leuk ervaren, omdat ze hun creativiteit kwijt kunnen.

Bovendien blijven jongeren via TikTok in contact met hun vrienden; het is tenslotte mogelijk om video’s van vrienden te liken en veel plezier te maken.

Minpunten

Over de privacyregels van deze app is het laatste woord nog niet gesproken. Bij het aanmaken van een account ga je namelijk akkoord met dubieuze voorwaarden. Zo geef je TikTok het recht om de filmpjes te gebruiken voor marketingdoeleinden. Ook mogen de filmpjes door TikTok zonder problemen gedeeld worden op andere social media.

Bij het aanmaken van een account staat bovendien standaard een vinkje bij ‘openbaar;’. Dit betekent dat het account openbaar is, waardoor elk lid van TikTok de filmpjes kan bekijken. In het kader van privacy is dit een uiterst zorgelijke gang van zaken. TikTok staat volgens sommige media bekend als ‘paradijs voor pedofielen’.

Is TikTok geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt TikTok als ongeschikt voor jonge kinderen. Jonge kinderen hebben weinig tot geen besef van de gevaren die de app met zich mee brengt. Deze gevaren uiten zich vooral in het gebrek aan privacy van de gebruikers van TikTok.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?