YouTube

Is YouTube geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

YouTube is een app waarmee gebruikers gratis naar video’s kunnen kijken en zelf ook video’s kunnen publiceren. YouTube is in feite een onuitputtelijke bron van uiteenlopende video’s. Recent onderzoek heeft aangetoond dat YouTube de op één na meest gebruikte zoekmachine ter wereld is.

Als gebruiker kan je allerlei filmpjes op YouTube bekijken. Dit varieert van muziekclips tot aan video’s waarin uitgelegd wordt hoe je een bepaald gerecht moet koken. Helaas zijn er ook vele negatieve video’s beschikbaar, waaronder video’s met geweld, seksueel getinte content en grof taalgebruik.

YouTube is bereikbaar via het internet, via de app op een mobiele telefoon en via de app op een tablet. Voor deze app hoef je geen abonnement af te sluiten; je wordt wel met advertenties geconfronteerd.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser , iOS, Android, Microsoft
  • Categorie: foto en video
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 17+
  • Beoordeling content: ouderlijk toezicht
  • Advertenties: ja
  • In-app aankopen: geen

Pluspunten

YouTube is een bron van vele informatieve video’s. Jonge kinderen kunnen derhalve een hoop leren en spelenderwijs veel kennis op doen. Onder andere nieuwsfilmpjes, studiefilmpjes en kinderfilmpjes hier daar geschikt voor. Op sommige scholen worden YouTube filmpjes al als volwaardig lesmateriaal beschouwd.

Naast het informatieve aspect biedt YouTube ook een hoop vertier en plezier voor jonge kinderen. Het is voor jonge kinderen een uitgelezen mogelijkheid om geamuseerd te worden.

Sinds kort heeft YouTube een nieuw concept gelanceerd; YouTube for Kids. Hiermee heb je, als ouder zijnde, meer controle over het online gedrag van je kind. Feit is echter dat deze app nog niet dusdanige bekendheid heeft.

Minpunten

Het kijken van filmpjes op YouTube is dan ook niet zonder gevaar. Integendeel zelfs. Jonge kinderen kunnen in aanraking komen met gewelddadige content, met seksueel getinte content en met grof taalgebruik.

Daarnaast zijn de advertenties op YouTube niet leeftijdsgebonden. Een jong kind kan dus, tussen twee filmpjes door, in aanraking komen met ongewenste reclame. De sociale controle hierop is nihil, aangezien een jong kind van alles aan kan klikken op YouTube.

Is YouTube geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt YouTube als ongeschikt voor jonge kinderen. Jonge kinderen kunnen gemakkelijk geconfronteerd worden met gewelddadige content, met seksueel getinte content en met grof taalgebruik. Ook zijn de advertenties van YouTube niet afgestemd op de kijker. Wil je geen ongeschikte content voor je kind? Dan zul je er naast moeten gaan zitten of YouTube Kids moeten gebruiken.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?